Olympiska Spelen

Det är dags för Vinter-OS 2010.

De olympiska spelen har ju funnits sedan antiken, men under antiken fick kvinnor varken tävla eller se på spelen, så jag blev lite nyfiken. När fick kvinnor börja delta i OS?

Hittade den här artikeln.

"Att idrottares "omöjliga" prestationer, när de pressar gränserna för vad människor kan åstadkomma och sätter fantastiska rekord, mottas olika beroende på om de är män eller kvinnor är ett exempel på att det är svårt att hantera högpresterande kvinnor, enligt Helena Tolvhed.

– Caster Semenya blev misstänkliggjord och Usain Bolt blev beundrad, han blev den stora grejen under VM utan att det ens var särskilt mycket dopingsnack. Att vara övermänsklig är för en man något positivt. Kvinnor blir inte övermänskliga, för de blir inte bättre än männen. De blir utomkvinnliga – och det är inte positivt."

Ett urval av kvinnornas inträde på OS-programmet.
1900: Tennis och golf
1920: Konståkning
1924: Fäktning
1928: 800 m (togs sedan bort), diskus, 100 m, höjdhopp, 4x100 m
1948: Kanot
1960: 800 m
1976: Rodd
1980: Landhockey
1984: Maraton
1998: Ishockey
2000: Tyngdlyftning
2012: Boxning

Helt sjukt, Boxning är inte tillåtet för damer än!?

Tydligen är inte alla så glada att det ska bli tillåtet heller. Hittade det här. Den svenska boxaren Naim Terbunja vill inte att brudar ska få tävla i hans sport "Jag hoppas att damboxningen inte blir OS-sport. Det skulle förstöra boxningen" Anledningen varför det skulle förstöra sporten? Jo för att damerna skulle innebära färre klasser för killarna och alltså mindre chanser att vinna.

Och än sålänge har inga herrlag fått tävla i konstsim i OS. Beror det på att killar inte har den biologiska förutsättningen att utöva konstsim eller beror det kanske på samhällets föreställningar om vad som är manligt och kvinnligt?


Kommentarer
Postat av: karoline

det låter som nåt som lilla paolo roberto skulle ha kunnat slängt ur sig!

haha katter är lite knäppa allihopa tror jag ;P jag får bara det om jag säljer riktigt bra, idag gick det jätte dåligt så då blev det ca 60 kr/tim bara :)

2010-02-11 @ 15:05:27
URL: http://karolineropponen.blogg.se/
Postat av: Franz

Boxning borde inte vara tillåtet överhuvudtaget. Oavsett kön. Var glad att kvinnor än så länge slipper det i OS. Titta bara hur hjärndöda många män redan är. Behöver vi hjärndöda kvinnor också?

2010-03-01 @ 18:23:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0