Frihet eller förtryck?

Slöjan, mannens ögonbindel
Hittade en intressant insändare i en tidning som berörde ett ämne som jag brukar fundera över. Om den muslimska kvinnan bär sin slöja för att dölja sig från männens blickar (så att männen kan ägna sig åt ut istället för att spana brudar) Då hade ju egentligen lika gärna männen kunnat haft ögonbindel på sig. Men istället valde man att kvinnorna skulle anpassa sig efter männens behov.Frihet och förtryck
I västvärlden så är det rätt vanligt att tycka att den muslimska kvinnan är förtryckt. Även insändaren står fast vid det. Jag samtycker med insändaren men tror ser ändå någon typ av rasism i påståendet "den muslimska kvinnan är förtryckt". Muslimer har blivit någon slags hackkyckling pga att de är annorlunda och kopplats ihop med hedersmord, talibaner och självmordsbombningar. I Sverige är det mer än okej att tycka att Islam är dåligt. "Deras kvinnor" är helt klart förtyckta för de får inte visa sin uringning. Samtidigt är ju så klart "våra kvinnor" helt fria, därför de får (ska) vara sexigt klädda på krogen. (och med det kommer även friheten att svälta sig, vara missnöjda med sina kroppar, plastikoperar sig för att försöka få perfekta kroppar och betraktas som ett sexobjekt..) Det är enkelt för oss att tycka att Islam är dåligt och att muslimska kvinnan är förtryckt. Det är lätt att säga "det är bara invandrare som våldtar".. För här i Sverige har vi ju det så himla bra?

Den västerländska kvinnan
Förra året under en religionslektion fick min klass påståendet "Den muslimska kvinnan är förtryckt". Majoriteten av klassen instämde. När nästa påstående löd "Den västerländska kvinnan är lika förtryckt som den muslimska" var det enbart jag som höll med. Förtryck är ett hårt ord. Men många gånger har nog den muslimska kvinnan liten frihet, att tex själv välja att inte bära slöja. På samma sätt har även den västerländska kvinnan inte full frihet att göra eller se ut som hon vill. Den västerländska kvinnan ska varken ha för uringat eller för hög krage på tröjan. Även om man i Sverige har friheten att välja att inte sminka sig, inte använda BH och strunta i att raka benen så är det inte helt okej enligt normen. En tjej utan BH är ändå "den där tjejen har ingen BH!" Även om man som tjej inte orkar raka sig under armarna så gör man det. För man känner sig tvungen. Annars blir det obekvämt om folk ser att du har hår, för en tjej med hår under armarna är ju konstig och äckligt! (eller jäkligt cool) 

Mannen begränsade frihet
Fast mannen är överordnad kvinnan har även han en begränsad frihet. Någon sa till mig att även om mannen är överordnad kvinnan så är mannen alltid underordnad makten. Den manliga överordnaden har gett män en begränsad frihet.

Saker som förknippas med kvinnlighet är ett BIG NO för killar. Då de manliga egenskaperna alltid har värderats högre, ex rationell och stark har ordets mottsats, ex ordet svag tillskrivits kvinnan. Män och kvinnor ska på något sätt vara motpoler till varandra, och därför är det tjejer håller på med direkt omanligt. Kvinnor kan använda högklackat och kjol för det är kvinnligt. Samtidigt kan de använda byxor för det manliga är ett ideal. Om en kille vill använda kjol och högklackat, se chickflicks och läsa Damernas Värld är det helt lagligt, men ändå inte helt ok. Jag kan tänka mig att killar som läser Damernas Värld hellre gör det hemma än på bussen..

Den muslimska kvinnan är förtryckt
Den muslimska kvinnan är förtryckt, precis som alla oss andra. Eller jag tycker inte att jag är förtryckt, och det tycker nog inte en muslimsk kvinna heller. Vi kallar det inte förtryckt, låt oss kalla det begränsad frihet. Vi tror att vi är fria individer men så fort man försöker bryta en norm, är det någon där som försöker putta in en i ledet igen. Vi intalas att vi gör fria val men egentligen följer vi alla samma mönster. Vi har alla på något sätt en begränsad frihet. Skillnaden är att kvinnors begränsning leder till förlorad makt över sin egen kropp, förlorad rätt till undervisning och ekonomiskt beroende.


 
Bra sagt av Ann Van Alstin tyck ja.Kommentarer
Postat av: Lars

Jag hatar dig!

Du har övertygat mig :)

2010-02-09 @ 23:14:07
URL: http://chordata.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0