Feminism

Varför läser folk som är för jämställdhet, men emot feminism den här bloggen? Sjukt att samhället kan vara för "jämställdhet" som innebär lika rättigheter för män och kvinnor, men mot feminsm som innebär samma sak. För att vara för jämställdhet, måste man väll vara feminist först? Feminismen är en del i jämställdhetsarbetet.

Ordet
Ordet feminism har fått dålig betydelse. Kanske för att vissa "feminister" som fått synas har inställningen: Män är djur. 

Det är väll kvinnohat att slå sin fru? Att ge kvinnorna lägre lön? Att normerna "tvingar" frugan att ta hand om disken, matlagningen och tvätten, medan gubben ser på tv? När kvinnor hatar att män slår sina fruar - är de manshatare.

Jag kan tänka mig att en anledning till varför feminism har blivigt ett dåligt ord är pga av den manliga överordnaden - alla gamla gubbar som är rädda för kvinnornas frigörelser, och tycker att lika delad barnledighet är skit. Killars dåliga inställning till feminism gör att även tjejer anser att feminism är dåligt.

En feminist är:
1. en person som tycker att mannen är överordnad kvinnan.
2. Som tycker att samhället borde vara jämlikt för män och kvinnor.

Tycker man att kvinnor ska ha mer makt en män, är man inte feminist.

Tycker man att män ska ha mer makt än kvinnor, är man inte feminist.

"Gubbar"
Jag sympatiserar inte med någon som "hatar män". Jag tycker inte samma sak som "alla andra feminister", Ni kanske inte vet att det finns massor av olika inriktningar inom feminism? Feminism är som politik, det finns höger och vänster och sedan en massa olika partier och frågor folk tycker olika i. Och jag tycker inte man ska göra skillnad mellan män och kvinnor, men det är genom att göra skillnad vi märker olikheterna och orättivisan, det är därför man gör det.

Mäns rättigheter
För mig handlar det inte bara om kvinnors rätt, utan lika mycket om mäns frihet att få gråta till film, vara pappalediga och dricka cosmopolitan. Varför får män högre straff än kvinnor då de döms för våldsbrott? Att samhället är ojämställt är dåligt för killar också. Vi borde inte bli stöpta ur former till pojke eller flicka. Vi borde inte låta föreställningar om normer styra oss.


Magnus Betnér vill också dansaPablo roberto - killen som inte riktigt fattat det

 

Ni som inte kallar er feminister: är ni emot jämlikhet mellan män och kvinnor?

Kommentarer
Postat av: Lars Johansson

Jag är för jämlikhet, men har ett antal anledningar till att jag inte kallar mig feminist.

Första är att jag anser att redan i ordet speglar man en konstig balans, att utgå ifrån "femina" och "nist"-suffixa det känns konstigt för mig.

Sen håller jag inte fullständigt med om att mannen är överordnad kvinnan. Självklart finns det en obalans, men jag tror inte att det går att förenkla så långt.

Sen anser jag inte att det är något fel i att göra skillnad på män och kvinnor - det är då det blir svårare för någon grupp som felet dyker upp för mig.

2010-01-20 @ 16:25:18
URL: http://www.chordata.se
Postat av: Anna

Den största anledningen till varför jag tycker mannen är överordnad är pga av kaptialismen. Vi är beroende av pengar och pengar är makt, samtidigt är männen som äger 99% av världens egendomar (om jag har fått det rätt) Då männen sitter på de felsta chefs positioner medan kvinnorna är mammalediga och oftare jobbar halv tid så märks en skillnad. Mannen är försörjare och kvinnan är ekonomiskberoende. (som tur inte så ofta i dagens sverige)Men ja kilar har mer makt och pengar. Sen är det mycket att killar har en självkänsla som tjejer inte blir fostrade till, ex tjejer måste sminka sig innan de går på gymmet medan killar kan rapa offentligt och taffsa på tjejer på krogen. Men annars kan man ju se allt från två sidor - stackars mammorna som inte får jobba och stackars papporna som inte får vara hemma med barnen.

2010-01-20 @ 17:01:28
Postat av: Lars

Tycker du framförallt har rätt i att det är fel hur killar blir fostrade till en annan självkänsla - det är jävligt fult

2010-01-21 @ 14:49:11
Postat av: Tigerlillja :)

Jag är med dig Anna! Tycker det här inlägget verkligen lyfte din blogg som jag upplevt som lite manshatande innan.Magnus är ju kingen, han har ju verkligen fattat vad det handlar om.

Och Paulo... Paulo, Paulo, Paulo... Jag gillar han på nått vis, men han är ju verkligen motsatsen till Magnus. Han fattar inte att det kanske inte är så jävla lätt för en tjej att säga till sin kille att hon vill jobba istället för att vara mammaledig för att samhället förväntar sig att det är hon som ska vara hemma. Hon kanske rent av inte reflekterar över saken, för det alternativet finns inte i hennes huvud.Anyway, heja Anna och Magnus och alla välmenande feminister! Bu för Paulo... :P

2010-01-22 @ 00:54:12
Postat av: Anna

haha tack ;D ja men det är ju inte accepterat för en mamma att inte vilja vara mamma ledig. Är man som inte mamma hemma 1 år är man genast en dålig morsa, medan en pappa som är hemma två månader är "världens bästa pappa". Det är ju synd att bara för man är kille "får" man inte vara hemma med sina barn, och bara för man är tjej så måååste man vara hemma

2010-01-27 @ 13:48:21
Postat av: linda

asså paolo vilket skämt!cool blogg anna!

2010-01-28 @ 15:03:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0