Dagens citat

bild: http://bigmentaldisease.com/wp-content/uploads/2009/06/simone-de-beauvoir.jpg




"One is not born a woman, one becomes one" / Simone de Beauvoir



Gudrun Sjöden. com

Gudrun Sjöden är mångfald.  Jag gillar att de även har tanter som modeller! Äldre damer behöver ju också kläder..




Ordet



There will be no peace before man get equal rights and justice.

Hej, jag hör inte. Jag hör bara det jag vill höra.

Pappa har just kommit hem, mamma börjar förbereda maten..

Mamma
: Nu är all hjälp välkommen för jag har så mycket på jobbet nu plus deklaration.

Pappa
: jag hör inte, jag lyssnar på ekonominyheterna. Det har gått utför för Grekland..

Osynligörande?

Knappar

Jag lyckas alltid samla på mig pins men använder dem aldrig. Vet egentligen inte ens vad man ska ha dem till .



Ingen är perfekt

I dag var det avslutningsträff för kvinnojourens studiecirkel. Känns trist att det är slut men samtidigt spännande att vi nu äntligen ska få börja angagera oss i kvinnojouren! Jag skrev på intresselistan för både helgjouren, torsdagsgruppen och tjejjouren. Hur ska jag hinna?

Jag passade även på att ta ett litet häfte om Härskartekniker när jag var på jouren. Efter lite läsning inser jag att även jag själv använder mig av härskartekniker. Jag gör det dock omedvetet. Jag använder mig av dubbelbestraffning, förlöjligande samt påförande av skuld och skam.


Enligt informationshäftet gör jag det för att behålla samt visa min maktposition. (jag har alltså en maktpositon över en eller flera människor i min närvaro) Jag kämpar för att inte bli underordnad, vilket leder till att jag istället förtrycker andra? Jag vet att jag ibland trycker ner killar pga att killar övervägande strukturellt är överordnade kvinnor. De härskartekniker som vanligtvis män använder på kvinnor, använder jag på män. Jag är iallfall medveten om att jag gör det felet och vill förändra mig. Vägen till jämlikhet är svår.

Know your rights



pappaledighet = mammakarriär

För varje månad som en pappa tar ut föräldraledighet så ökar mammans årsinkomst med sju procent fram tills barnet fyllt fyra år. (Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering. Läs mer här)

Småprat på jobbet

En ny arbetskollega skulle små prata med mig och en boende på ålderdomshemmet och valde ämnet idrott, eftersom den boende är sport (på TV:N) intresserad.

Min arbetskollega: de ser så fånigt ut på TV:n när flickorna spelar fotboll och hockey.

Jag sa ingenting.

Men jag tänkte: "hahah det säger du till mig, du valde verkligen rätt person att prata med! det är uppenbarligen att du inte känner mig". Och så tänkte jag: ja har själv suttit och funderat på om det ser töntigare ut när tjejer idrottar, hmm ja kanske ibland. Varför ser det töntigt ut när tjejer spelar hockey? hej hallå föreställningar och normer om kön. Det ser fortfarande konstigt ut när tjejer utför manliga idrotter. precis som att det ser konstigt ut när killar är sminkade eller har på sig tjejkläder. ja tjejer ska göra "manliga" saker, men inte fn vill killar trängas i kjol och högklackat för det.. den manliga normen är den postivia.

Det hade varit skönt och besvarat min kollegas påstående med samband, strukturer och föreställningar & normer om kön. men nä.

jag är tyst.

Såg detta på tjejjouren.se

På högstadiet visste jag inte ens att taffsa var övergrepp. Det visste dock Ametist Azordegan som anmälde 12 st killar på hennes skola för sexuella övergrepp, grym brud!



"I andra terminen i sjuan började killarna kalla tjejerna för hora och smygtafsas på rumpan. De tafsade dock så ofta och på så många att ingen tog det på större allvar. Det var som om det var allmän jargong. Men det hela eskalerade.

Killarna siktade in sig på mig och en annan tjej, de tafsade oftare och på fler ställen och de började göra det i gäng. En gång gick de ihop i ett gäng på åtta killar och knuffade in mig på skolans toa och började tafsa, hela tiden skrattandes. Och det här kom att upprepas cirka en gång i veckan.

Efter ett tag började jag kämpa emot. Men, jag skrattade också ofta tillsammans med dem. I äldre dagar har jag undrat varför och kommit på att jag hade var invaggad i jargongen under längre tid och tappat verklighetskoll. Jag verkade också vara rädd för att bli ovän med killarna, ville inte bråka för att jag ville ha dem ”på min sida”… bisarrt, jag vet." (http://www.tjejjouren.se/aktuellt/bloggen-530-742-skal/ametist-azordeganbratta-killar-knuffade-mig-pa-skolans-toa-1175)

China Girl

Varje dag försvinner det 1000-tals flickebarn i Kina. 2009 saknades 165 miljoner. Detta är följden av barnamord och aborter på flickor. Flickor är inte lika önskade som pojkar.





Konstnären Maria Ängquist Klyvare frågar sig "vars tar alla flickor vägen?" Idag öppnar hennes utställning China Girl på Västerbottens museum. Jag måste dit!

Utställningen pågår till 16 maj. Och isamband med den kommer det även hållas 2 föreläsningar om ämnet.

18 april - om om hur flickfoster behandlas i Kina och Indien.
25 april - föreläsning om kvinnomisshandel och försvunna kvinnor ur ett globalt perspektiv.

Nice!

Mindre nice är det dock att Sverige undanber Maria Änguist Klyvare att ställa ut China Girl i Kina, för det kan påverka handeln med Kina negativt..

Intresserad av att veta mer och se bilder från utställningen? Läs VFs artikel! http://www.folkbladet.nu/?p=171128

RSS 2.0